Volkswagen Touareg 4.2 V8 TDI: Erőnyerő

2010.10.20 22:34

Ez az autó bevezetésekor elég nagyot durrantott, de aztán jött a BMW X5, a Porsche Cayenne, az Audi Q7... „Prémiummárkák kontra népautó? Miféle összehasonlítás ez?” – kérdezhetné akárki. Nos, erre a válasz az, hogy reális. Mert már az első Touareg körülbelül annyira volt népautó, mint az azonos márkanevet viselő Phaeton. Más szóval: a Volkswagennek igenis az említett márkák után kellett iramodnia a maxi-szabadidősök kategóriájában. Ennek eredménye a 2. generációs Touareg, amelyet az erősebbik dízelmotorral kaptunk meg a szokásos tesztelésre.

 

Alaktan

Nos, a korábbi formai jellegtelenséget harmónia és dinamizmus váltotta fel. Ott van elsősorban az új, márkaegyesítő hűtőmaszk, amely kétoldalt ideális méretű és metszésű, LED-es nappali fényű lámpákban folytatódik. Jól harmonizál mindezzel a lökhárító vízszintesen bordázott alsó része. A hosszabb karosszérián keskenyebbnek tűnnek az oldalablakok, a far is kulturáltabb benyomást kelt. Alul, a diffúzor-szerű műanyag fröccsöntvényből főnyomócső vastagságú kipufogóvégek kandikálnak kifelé, a motor erejét illusztrálandó. Mit mondjunk: van is mit, de erről majd a maga helyén...

 

Belvilág

Luxusszínvonal és -minőség; ez az első benyomásunk, amely a részletek szemrevételezése után sem változik. A diófa-imitációjú borítás és a fémdekoráció elsőrangú, a kávébarna – mellesleg a tesztautó színével kitűnően harmonizáló – bőrkárpitozás szép, és kellemes tapintású.  A műszerfal középső részét egy hatalmas, nyolchüvelykes érintőképernyő uralja, amely egyben a központi szórakoztató egység és a navigációs rendszer kijelzője is. A kézifék elektromos, a csomagtér távirányítóval is nyitható. Alapmérete egyébként a tologatható hátsó üléseknek köszönhetően 580 és 670 liter között választható meg, maximuma pedig jócskán meghaladja a másfél köbmétert. A rendkívül gazdag alap- és opciós szereltségből a 620 wattos, 10 hangszórós   DYNAUDIO hifi, a négyzónás(!) légkondi, a távolságtartó tempomat, a lemeztáras DVD-lejátszó, vagy a motortól független, távirányítható fűtés érdemel említést.

 

Országúton, terepen

Kisebb hengerűrtartalomból nagyobb erő, kisebb fogyasztás mellett. Ezt tette a Volkswagen, amikor egy erősebb, nagyobb nyomatékú és takarékosabb V8-assal váltotta fel az ötliteres, tízhengeres TDI-t. Azt az Audi már úgyis megelőzte a maga V12-esével, nem volt hát mit forszírozni rajta. Az okos döntés egyik hozadékaként az új Touareg 340 lóerős motorral is képes megtenni szűk ezer kilométert; igaz, ahhoz a tartálynak az eredeti 85 helyett feláras 100 literesnek kell lennie, mint tesztautónké volt. Ja, és hogy mit tud ez a 340 lóerő és 800 newtonméter? Például 5,8 másodperc alatt százra katapultálni a 2,3 tonnás vasat, és – ahol lehet – felzavarni közel 250 km/órás sebességre. Még így, a számokkal szórakozva is ijesztő, nem? A valóságban inkább lenyűgöző, amikor egy ekkora dög rakétarajtot vesz, és távoli mennydörgéshez hasonló morajjal hagy állva gyakorlatilag bárkit, akit akar.

Amikor pedig terepre vittük – legyen ez külön fejezet –, rájöttünk, hogy végképp nem kell vele olyan hímes tojásként bánnunk, mit a luxus „szabadidősök” döntő többségével. Mert volt elsősorban (igaz, opcióként) egy légrugózásunk, amellyel kevés híján 30 cm-re növelhettük a hasmagasságot, 58 cm-re (!) a gázlóképességet és kozmikus méretűekre a terepszögeket.  Aztán volt egy másik tárcsa a középkonzolon, amely OFFROAD állásban terepezésre hangolta az autó összes menetszabályozó rendszerét, az elektronikus difizárat is beleértve. Mit mondjunk: a járgány ilyetén átprogramozása után bizony elég sokfelé elboldogultunk. Olyan helyeken is, ahová egyébként csak egy Mitsubishi Pajeróval, Toyota Land Cruiserrel vagy Nissan Patrollal mertünk volna beszagolni...

 

Vas Gyula

(A szerző felvételei

ADATLAP

Hengerűrtartalom:         4134 cm3

Teljesítmény: 250 kW (340 LE)/4000min-1        

Nyomaték: 800 Nm/1750–2750min-1

Sebességváltó: nyolcfokozatú automata                                        

Legnagyobb sebesség: 242 km/óra  

Gyorsulás 0–100 km/óra: 5,8 s

Hasmagasság: 160–286 mm

Maximális elülső/hátsó terepszög: 30º

Maximális gázlóképesség: 580 mm

Kapaszkodóképesség: 45º (100%)

Utánfutó maximális tömege: 3500 kg      

A csomagtér űrtartalma: 580 (670)–1642 l

Fogyasztás (városi/országúti/vegyes): 11,9/7,4/9,1 l/100 km

Ár: 63 220 euró

A tesztelt kocsi ára: 85 050 euró

 

Dunataj.sk