Újabb kiemelkedően nyereséges negyedév a Ford-nál!

2010.08.08 11:55

A Ford 2010 második negyedévében is magasan az elemzői várakozásokon felül teljesített: az autógyártó az április-június közötti időszakban 2,6 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el, így az első félévben a vállalat által generált nyereség elérte az 5 milliárd dollárt. A vállalat akkor frissen kinevezett, a Boeing-től érkezett elnök-vezérigazgatója, Alan Mulally által 2006-ben meghirdetett, „Egy Ford” elnevezésű átalakítási terv sikeres végrehajtásának köszönhetően, a márka az elmúlt négy évben folyamatosan javította eredményeit, így legtöbb versenytársánál sokkal egészségesebb állapotban várta a válságot.

A még 2006-ban megindított strukturális átszervezés és kiemelkedő ütemű technológiai és modellfejlesztések éppen akkor kezdték meghozni a gyümölcsüket, amikor az iparágat a legnagyobb kihívások sújtották. Ez nem csupán azt tette lehetővé a Ford számára, hogy ne éljen sem az amerikai, sem egyéb kormányok által nyújtott állami támogatással, hanem azt is, hogy tovább fokozza a fejlesztések, az új technológiák, motorok, és vadonatúj, immáron a globális modellportfólióba illeszkedő modellek bemutatásának ütemét.

Ennek köszönhetően, 2008 és 2010 között, amikor a legtöbb autógyártó visszafogott aktivitással mutatta be újdonságait, a Ford rekord-számú új modellt és technológiát dobott a piacra, teljesen megújítva így világszintű modellportfolióját.

Az elmúlt időszakban a vállalat folyamatosan növekvő piaci részesedése, várakozáson felüli üzleti eredményei fényesen igazolták Mulally elképzelését, amely az általános iparági visszaesésben nem a fenyegetést, hanem a Ford piaci pozíció megerősödésének lehetőségét látta. A rendkívüli tapasztalatokkal rendelkező, számos fórumon nemzetközi elismeréseket kapott vezető az iparági válságból való kilábalás egyetlen lehetőségeként nem az irreális engedményeket, hanem a vadonatúj, prémium minőségű, forradalmi technológiákat kínáló, megújult dizájnú és nem utolsósorban üzemanyag-takarékos modellek bemutatását irányozta elő. Ehhez kapcsolódik a vásárlók felé történő nyitás, amelynek a lényege a kétoldalú kommunikációban rejlik, így egy modern, a vásárlói igényeket meghallgató, és azokra reagáló vállalat kialakítása a cél.

A vállalat ráadásul a globális modellek koncepciójával mindezt rendkívül költséghatékonyan teszi. Az első ilyen modell a rendkívül népszerű és sikeres új Fiesta volt. A korábbi gyakorlattal ellentétben egy-két regionális modelltől eltekintve – mint például az európai Ka, avagy az amerikai Mustang, illetve az F-sorozat, amelyek rendkívül kelendőek a piacukon, a világszintű kereslet mértéke azonban nem teszi relevánssá a globális gyártást, új modelljeit és technológiáit nem regionális, hanem világszintű bemutatásra tervezi.

Ennek megfelelően az új Fiesta-t a globális modellek sorában követte a Transit Connect haszongépjármű, jövőre érkezik az új Focus, de például a következő generációs Mondeo illetve Kuga is globális autó lesz. Az ennek köszönhetően rendkívüli mértékben csökkenő fejlesztési és gyártási költségek lehetővé teszik, hogy a vállalat a korábbinál jóval nagyobb összegeket fordítson fejlesztésre, ami biztosítja, hogy tartósan megőrizze a válság idején megszerzett versenyelőnyét.

Már csupán a 2008 és 2010 között Európában bemutatott új modellek sora is rendkívül impozáns. 2008-ban érkezett a Kuga, az új Ka, az új Fiesta, és a Focus RS.  2009 az új Transit és Tourneo Connect, Transit ECOnetic, Transit 4x4, új Ranger, Focus ECOnetic II éve volt. Az idei esztendő újdonságai az új S-Max és Galaxy, a Focus RS500, az új Mondeo, az új C-Max és a Grand C-Max, nem beszélve a megújult dízelmotorokról és a vadonatúj ECOboost benzines turbómotorokról, valamit az olyan kategória-első technológiákról, mint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, az aktív sebességtartó automatika, a holttér figyelő rendszer, és a parkolás-asszisztens.

A Ford emellett természetesen az észak-amerikai, dél-amerikai és Ázsia-Csendes-Óceánia-Afrika régióban számos új modellt és technológiát dobott piacra, amelyek az európaiakhoz hasonlóan mindenütt rendkívül kedvező fogadtatásra találtak.

Továbbá a vállalat bejelentette, hogy tevékenységét a jövőben a Ford márkára szándékozik koncentrálni, és a 2006 óta eltelt négy évben, értékesítette az Aston Martin, Land Rover, és Jaguár márkákat, csökkentette a Mazda-ban birtokolt részesedését, és nemsokára pont kerül a Volvo értékesítésére is. Legutóbb hivatalosan bejelentették az amerikai piac egyik régi márkájának, a Mercury-nak a megszűnését is. A gyár, a Ford mellett az Észak-Amerikában rendkívül sikeres Lincoln prémium márkát tartja meg, ami a fejlesztési, gyártási és marketing költségek tekintetében további rendkívüli megtakarításokat tesz számára lehetővé.

A fentieknek köszönhetően, a konszern nem csupán az autóipart sújtó válság legdrámaibb időszakának bizonyuló 2009-es évet zárta masszív nyereséggel, hanem 2010 első és második negyedévében is kiemelkedő profitot generált. Várakozásaik szerint pedig ez az év második felében (a roncsautó-prémiumok számos országban történő kifutása miatt lassuló ütemben ugyan), de 2011-ben és várhatóan az azt követő években sem lesz másként. Mindez számszerűsítve azt jelenti, hogy a Ford 2010 második negyedévében világszinten mintegy 1,4 millió gépjárművet értékesített, összesen 31,3 milliárd dollár értékben, ezzel 2,6 milliárd dolláros nyereséget realizálva.

Emellett nem csupán 25,3 milliárd dollárra növelte rendelkezésre álló készpénzállományát, de az év első hat hónapjában adósságállományát is 7 milliárd dollárral sikerült csökkentenie. A rendkívül impozáns eredményeket ráadásul úgy érték el, hogy az első év első negyedévéhez hasonlóan, a második negyedévben is valamennyi üzleti egységében nyereséget tudott realizálni. Észak-Amerikában 16,9 milliárd dolláros forgalommal 1,9 milliárd dollárt, Dél-Amerikában 2,6 milliárd dolláros forgalommal 203 millió dollárt, Európában 7,5 milliárd dolláros forgalommal 322 millió dollárt, míg az ázsiai-csendes-ócenániai-afrikai régióban 1,8 milliárd dolláros forgalommal 113 millió dollárt. Ez valamennyi régióban, mind a forgalom, mind a profit tekintetében jelentős növekedést jelent.

A Ford emellett három, a termelőkapacitások növelését, modernizálását, átalakítását célzó kiemelkedő beruházást is bejelentett. 450 millió dollár értékben Thaiföldön egy új rugalmas gyártósor építésébe kezdtek, Argentínában, Észak-Amerikában, és Michiganben pedig összesen 385 millió dollár értékben az új hibrid modellek alkatrészeinek gyártására alakítanak ki gyáregységeket.

-bs-

 

  2010.08.02. 10:03

  www.telepress.hu