Újabb botrány- Vasárnap 18:00

2010.07.02 17:01

Vasárnap este 18:00 -kor , Robert Fico Szlovákia még pár napig hatalmon lévő kormányfője Komáromba érkezik szoborállítás céljából. Az információt Andruskó Imre az MKP helyi vezetője adta hírül. Információi szerint az eseményt Élőben közvetíti majd a szlovák közszolgálati televízió. A körforgalom közepén már elkészült egy szobortalapzat. A munkákat nagy titkolózás burkolja. Pillanatnyira még senki sem tudja megmondani, hogy milyen szobor is kerül majd  a talapzatra de az biztos, hogy nem rendelkezhet építési engedéllyel. A dolog még bonyolultabb, hiszen meg nem erősített információk szerint a Matita Sovenská székházán lévő szobor tulajdonosa nem tud az eseményről, vagy ha igen akkor is hevesen cáfolja. Az eddigi rendelkezésre álló információk szerint sem a  MS komáromi alapszervezete, sem a szervezet központja nem tervezi a szobor áthelyezését. A szlovák kulturális szervezet komáromi vezetője kórházban van.

Külön érdekes Robert Fico időpont választása is, hiszen mint ahogy már arról beszámoltam a Kossuth tér nyugati sarkához Bósza János polgármesterjelölt, demonstrációt jelentett be reggel 8:00-18:00-ig. Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon Ficonak valaki beszámolt a demonstráció idejéről és ahhoz igazították a rendezvényt? Bósza Úr pár napja megkeresett azzal, hogy Komárom város illetékes hatósága elutasította- véleménye szerint jogszerű- bejelentését, formai hibákra hivatkozva. Még érdekesebb, hogy állítása szerint az elutasítást nem az ő komáromi címére postázták, hanem a bejelentőlapon szereplő másik szervező címére (USA). Miután a demonstrációt annak megtartását megelőző legkevesebb  öt napon belül be kell jelenteni, így ha a posta nem lett volna szokatlanul gyors, akkor a hiányolt adatok módosítására már nem lett volna ideje. Számomra mind a mai napig érthetetlen, hogy Komárom magyar vezetése miért nem vette a fáradtságot és nem emelte fel a telefont, hogy Bósza úrral egyeztessen a területfoglalásról, hiszen a beadványon szerepelt mobiltelefon-szám. Komárom város polgármestere tudatában van annak, hogy engedély nélküli építkezés folyik a városban. Tudja, hogy a választói ezt nem fogadják örömmel. Újságírói kérdésekre többször elmondta, hogy tehetetlen és nem képes törvényes úton a szoborállítást megakadályozni. Miért nem állt ő vagy az őt képviselő munkatársai egy olyan kezdeményezés mellé, amely teljes mértékben demokratikus és akár meg is hiúsíthatná a szoborállítást. Azonos területre nem adható ki két területfoglalási engedély.  Végezetül meg kell jegyeznem, hogy  Weszelovsky Úr , személyes találkozás találkozás alkalmával segítőkész volt és a vasárnapra bejelentett demonstráció JOGSZERŰ lesz!

A szlovák kormányszóvivő megerősítette, hogy a kormányfő vasárnap Komáromba utazik. A szoborállítás tényét viszont nem erősítette meg. Hivatalos közleményt csak később tesznek közzé.

Az MKP a Cirill és Metód-szobor elhelyezésének tervezett módját 2010. július 4-én Komáromban a cirilli és metódi üzenet meggyalázásának tartja. Az MKP szerint a szobor elhelyezésének ez a módja jellemző arra, hogyan is értelmezi a leköszönő kormány a hatalom gyakorlását, miközben az érvényes törvények megkerülésével, a szobor elhelyezése körüli titkolózással és hatalmi arroganciával nem érhető el semmi pozitívum, az ilyen eljárás csak helytelen provokációként értelmezhető. – áll a párt közleményében.

 


12:45 – Közleményt adott ki a miniszterelnöki iroda amelyben tudatja, hogy 2010 július 4.-én este 18:00-kor a miniszterelnök Komáromban leleplezi a Cirill és Metód szobrát a körforgalomban. Ismét érdekesség, hogy a sajtó megjelenését már este 17:00-ra kéri, technikai okokra hivatkozva.

12:50 MKP közleménye: Az MKP komáromi helyi szervezetének elnöksége megdöbbenését fejezi ki a Kossuth téri körforgalom közepén épülő talapzattal kapcsolatban. Mint kiderült, a talapzat és az arra szánt, meg nem nevezett szobor engedélyeztetési eljárása megkérdőjelezhető. Az arra illetékes szervek nyilatkozatai alapján elmondható, hogy nyilvánvaló törvénytelenségről van szó.  Az arra hivatott szervek nem a jogszabályoknak megfelelően végzik munkájukat, pedig a törvény értelmében azonnal el kell rendelni az ilyen tevékenység beszüntetését. Az MKP komáromi helyi szervezetének elnöksége mélyen elítéli a jogállamiság vívmányainak állami szintű porba tiprását és a politika ilyen irányú terjeszkedését és arroganciáját, amellyel súlyosan árt a helyi közösségek békés egymás mellett élésének. Anrduskó Imre elnök, Czíria Atilla és Szabó Béla alelnökök.

www.komarom.org

HOZZÁSZÓLÁSOK:

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása