Új esemény

2010.03.19 16:58

Pünkösdi (Ispilángi) Lófuttatás – Révkomárom (Kabátfalu)– Szarvasvár
(2010. május 15.)

Balla Zoltán Galgahévízen 2004-ben megálmodott és megrendezett egy Lovasviadalt a hagyományőrzőknek Puszták Népe név alatt, amely idén is megrendezésre kerül!

A versenysorozat célja többek között az Ispiláng* ünnepének életre keltése, mely a magyar érzelmű lovasok és érdeklődők megszólítása, egymással való szorosabb együttműködése, szövetsége, barátsága érdeklében jött létre.

Tartalmas program, szórakozás és a lovas tudás minőségét javító dolgok elsajátítása és gyakorlása, és nem utolsó sorban valódi tudás, bátorság, ügyesség,a híres magyar virtus bemutatása és bizonyítása úgy a lovasok mint a hűséges fegyvertársunk a lovak terén.

*Eleink ekkor ünnepelték a szellem a tudás, bölcsesség, szeretet születését. Ispiláng a nagy tűzgyújtások és a nagy lófuttatás ideje, valamint ekkor áldoztak fehér lovat Má-nak a Magyarok Istenének az Égi Lovasnak tiszteletére. A lófuttatás győztese elnyerte az egy esztendeig tartó Pünkösdi király címet, lova pedig a Táltosló nevet.

A programsorozat további helyszínei: 2004-től csatlakozik Isaszeg, 2006-tól Szada. 2008-ban bekapcsolódik a felvidéki Komárom is, így már négy helyszínen zajlik a viadal. Az első fordulót Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban tartják.

A versenyeken hagyományosnak mondható játékokat, próbákat kell megoldani, melyet kutatások szerint eleink is gyakoroltak lovassági kiképzési feladatként. Hagyományőrző ruhában kell lenni, mely lehet a honfoglalás korától akár világháborúsig. A verseny közben népies programok láthatók: kézművesek, gyalogosok, lovasok, bemutatói...

 

Programtervezet:

2010. május 15. Szombat:

·         07:00 – Ébresztő

·         10:00 - Fehér ló áldozat – hadba vonulók körmenete a Magyarok Istenének és a hajdan volt nagy harcosok tiszteletére – vezeti Baráth Gabriella, Tóth Tibor táltosok, Regélő Fehér Táltosok dobcsapata és Ács Bálint színművész

·         11:00 - A viadal kezdete

·         14:00 - Harci bemutatók - résztvevők: Kassai Lovasíjász Iskola Sereghy Törzse, Visegrádi Szent-György lovagrend, Szent-László lovagrend valamint a komáromi Shinkendó japán harcművészeti iskola növendékei.

·         15:00 - Hadicselekedetek számbavétele
A legvitézebb harcos Pünkösdi királlyá és lovának Táltoslóvá választása

·         17:00 - Harctér lebontása, pihenő

·         18:30 - Moldvai csángó táncház – vigasságért felel Hodorog András és barátai

Kiegészítő programok: kézműves és kirakodó vásár, kézműves gyermekfoglalkozások.

Információ és jelentkezés:

Sereghy Zoltán
tel.:+421 905 350 461
email: sereghy.zoltan@gmail.com

További információ a programról: https://www.lovasok.hu/index.php?i=27101

Képek a tavalyi rendezvényről: https://lofuttatas.szalay.fotoalbum2.hu/