Tévedett Simon? Döntsön a berlini vizsgálat!

2011.03.04 18:53

(Frissítve a miniszter állásfoglalásával) A késmárki Podtatranská Hydina baromfi-feldolgozó társaság egyik farmján leölték az állatokat, miután Simon Zsolt földművelésügyi miniszter azt állította, hogy tiltott szert tartalmazó táppal etették őket. Az újabb kémiai vizsgálat azonban ezt nem mutatta ki, és ha a harmadik, speciális laborban végzett vizsgálat is ezt az eredményt hozza, a farm kárpótlást követel Simon tévedése miatt.
Simon Zsolt két hete azt mondta, hogy a Központi Mezőgazdasági Ellenőrző és Minősítő Intézetnek (ÚKSUP) a késmárki farmon vett mintájában kimutatható az Európai Unióban 15 éve tiltólistán lévő zilpaterol jelenléte. Az elemzés egy brünni laboratóriumban készült. A baromfi-feldolgozó vállalat azonban vizsgálatot kért egy akkreditált lengyel laboratóriumtól is, és az ott készült vizsgálat (ugyanabból a mintából) nem mutatta ki a zilpaterolt. Az állategészségügyi intézet utasítása miatt a kényszervágással a farmnak mintegy 200 ezer eurós kára keletkezett, ám a közvetett károkat (például négy állandó megrendelő elveszítése) mintegy másfél millió euróra becsülik. Pavol Konkoľ vállalatvezető felhívta arra is a figyelmet, hogy a brünni laboratóriumnak nincs megfelelő tanúsítványa az ilyen vizsgálatok elvégzésére, a lengyelországinak viszont igen. Konkoľ javasolja, hogy a trezorban őrzött mintát a berlini specializált laboratóriumban is vizsgálják meg. Amennyiben az is megerősíti a lengyelországi eredményt, akkor a baromfi-feldolgozó vállalat kártérítésért folyamodik.
A földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium és a neki alárendelt intézmények elsődleges célja, hogy Szlovákiában biztonságos élelmiszer kerüljün az üzletekbe, jelentette ki Simon Zsolt miniszter a késmárki Podtatranská Hydina baromfi-feldolgozó vállalattal kapcsolatos legújabb információkra reagálva.
„Nem fordul elő gyakran és nem is szívesen folytatunk vitát az egyes vállalatokkal, de tény, hogy a fogyasztóknak joguk van tudni, milyen élelmiszert vásárolnak” – hangoztatta a miniszter.
Az érintett vállalat baromfitelepein használt tápból a Központi Mezőgazdasági Ellenőrző és Minősítő Intézet (ÚKSUP) még januárban vett mintát. Ezekről minden kétséget kizáróan kiderült, hogy tartalmazták a zilpaterol nevű szert (1 kg tápban 15 mikrogrammot). A miniszter elősorban azt kifogásolja, hogy máig nem végezték el az ellenőrző minta elemzését, amely a vállalat birtokában van, de eddig  nem adta azt át az ÚKSUP képviselőinek, amivel lényegében akadályozza a vizsgálatot. Simon Zsolt miniszter véleménye szerint ezt a mintát egy független, akkreditált laboratóriumban kellene megvizsgálni a szlovák intézet és az érintett vállalat képviselőinek együttműködésében. „A Zilpaterol tulajdonságait ismerve, az időhúzásnak az lehet az eredménye, hogy a könnyen lebomló anyag nem lesz kimutatható a januárban vett mintában” -  fejezte ki aggodalmát a miniszter.
A tárcának nem érdeke, hogy ellenőrizhető bizonyítékok nélkül, szándékosan ártson a szlovák élelmiszergyártóknak, de a késmárki cégnél használt takarmányban már 2009-ben is kimutatták az anyag jelenlétét, magyarázta Simon. Először áprilisban a nyitrai Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Intézet, amit júniusban egy lengyel laboratórium (Panstwowy instytut weterynaryjny ) is megerősített. Az erről szóló hivatalos eredmény szerint a baromfitelepen használt táp  kilogrammja 5 mikrogrammnyi zilpaterolt tartalmazott.

2011. március 04.
Felvidék Ma