Semmit magamról

2010.08.31 12:25

(Nothing personal). Színes, ír-holland játékfilm, 2009. Forgatókönyvír-rendező: Urszula Antoniak. Főszereplők: Lotte Verbeek, Stephen Rea.

Egy fiatal és lázadó holland nő (Lotte Verbeek), valamint egy idősebb, bölcs férfi (Stephen Rea) talál kihívásra egymásban ebben a személyes szabadságról, illetve a kötődésről szóló történetben. A nő mindent eldobva magától vándoréletmódot kezd, így lelve meg a rég keresett szabadságot a barátságtalan connemarai vidékeken. A férfi idősebb, magányosan, a világtól elzárkózva él félreeső írországi házában. A nő radikális és megalkuvást nem ismerő. A férfi bölcs és cinikus. Ami közös bennük, az az, hogy a szabadságot mindketten a magányban, a kapcsolatok hiányában látják megvalósulni.

A férfi munkát kínál a nőnek, és fizetségként ételt ajánl neki. A nő a következő feltétellel mond igent az ajánlatra: semmilyen személyes kapcsolatba nem kerülnek egymással, a munka lesz az egyetlen, ami összeköti őket. Hamarosan azonban mindkettőjükben kezd kíváncsiság ébredni a másik iránt, így legalább annyira szeretnék megszegni, mint amennyire tartani magukat az egyességhez. A férfi tudja, hogy ha személyesebbé válna a kapcsolatuk, a nő védekezésként azonnal elhagyná. A nő úgy érzi, a férfi iránt tanúsított bármilyen érdeklődéssel elárulná a szabadságról vallott radikális elképzeléseit, hiszen számára a szabadság az egyedüllétet és az emberektől való távolmaradást jelenti.

Az életük egyszerű, a nappalok és éjszakák, a munka és pihenő egymást váltó ciklusai lassan mégis közelebb viszik őket egymáshoz. Vajon melyikük fogja előbb megtörni az alkut és beismerni érdeklődését a másik iránt?

 

  2010.08.21. 23:34

www.telepress.hu