Románia: Hatalmas botrányt váltott ki a fideszes Pelczné Gáll Ildikó RMDSZ-t megfenyegető beszéde Nagyváradon!

2011.02.26 20:15

Hümmögések és hurrogások kísérték Nagyváradon a Fidesz „üdvözlő” beszédét, amit Pelczné Gáll Ildikó tolmácsolt. A szónok nagy retorikai apparátussal írta körül, hogy a Fidesz nem ismeri el az RMDSZ politikáját. Az üdvözlő beszéd szentenciákkal, tanácsokkal és erődemonstrációs elemekkel volt tele, amit a kongresszus küldöttei meglehetős zavarral hallgattak végig, s szinte az összes Erdélyben megjelenő média éles hangon ítélt el.

A Fidesz alelnöke egyebek mellett azt mondta, hogy az RMDSZ kongresszus küldöttei most a változásra fognak szavazni, ami új irányba viszi az erdélyi magyarság jövőjét. Kérdéses azonban, hogy mennyire vannak felkészülve a változásra, „alkalmuk lesz dönteni a sodródás, az alkalmazkodás és a tudatos jövőépítés között”. A kongresszus választ fog adni arra, hogy megvan-e a megfelelő irány, és megfogalmazódtak-e a kitűzött célok. Kiemelte, hogy az RMDSZ-nek rögzítenie kell, hogy kik a szövetségeseik, milyen a viszonyuk hozzájuk, és „újra kell értelmezzék az Fideszhez fűződő viszonyukat is”.

Ha ma a változás mellett döntenek, segítünk nekik a jövőben, ahogy tettük a múltban is, a Kárpát-medencei összmagyarság érdekében. Az itt élő magyarok mindig, és most is a változásra várnak” - zárta beszédét Pelczné, aki nagyon gyér tapsban jött le az emelvényről.

Pelczné Gáll Idikó a beszéde után fél órával már távozott is a kongresszusról.

 2011.02.26. 19:09

 telepress.hu