Radičová: A kormánykoalíciónak parlamenti többsége van

2011.03.06 10:13

(Frissítve) Iveta Radičová szlovák miniszterelnök a Szlovák Rádió Szombati párbeszéd vitaműsorában olyan értelemben nyilatkozott, hogy a kormánykoalíciós szerződés változtatható, illetve akár kibővíthető is annak érdekében, hogy biztosítsák a kormánykoalíció parlamenti többségét.
Milyen a szlovák kormánykoalíció parlamenti támogatottsága? Erre a kérdésre Iveta Radičová szerint továbbra is az a válasz van érvényben, hogy eddig egyetlen olyan képviselő sem mondta azt, hogy nem támogatja  a kormányprogramot, aki azt korábban megszavazta.
Mint ismeretes, Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetője már nem tagja a kormánykoalíciós Szabadság és Szolidaritás parlamenti klubjának, de a miniszterelnökkel folytatott eszmecseréjén úgy nyilatkozott, továbbra is támogatja a kormányprogramot. Matovič három társa maradt a SaS-frakcióban.
Radičová szerint amíg a kormánykoalíciós pártok képviselői biztosítják a parlamenti többséget, és a kormány számára alapvetően fontosságú törvények megszületnek, nem indokolt a parlamentben a kormánnyal szemben bizalmi szavazást kérni.
A miniszterelnök azt is kijelentette: ha a maradék három Egyszerű Emberek csoporthoz tartozó képviselő is kilép Sulíkék frakciójából, a koalíciós szerződéshez záradékot csatolnak, amelyben rögzíteni fogják a további együttműködés szabályait. Azt is hozzátette: erről a koalíciós pártok megállapodtak. Ezt kézből megkontrázta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, aki semmilyen koalíciós egyzeségről nem tud. Szerinte továbbra is az a helyzet, hogy Richard Sulík pártjának kell szerződéses formában biztosítania Matovičék támogatását abban az időben is, amikor már "függetlenek" lesznek mind a négyen, mert saját pártjuk megalapításával lesznek elfoglalva. Az elhangzottak reagált Ondrej Dostál is, a Most-Híd frakciójában ülő Polgári Konzervatív Párt négy képviselője nevében. Kijelentette: ha Matovičék miatt záradák kerül a koalíciós szerződéshez, ők is követelni fogják, hogy a kormánykoalíció hasonlóképpen rendezze viszonyát velük is. Hangsúlyozta: ők egy létező, önálló párt tagjai, ez tehát hatványozottan megilleti őket is.
Iveta Radičová még megismételte: kisebbségi kormány élén nem kíván állni. Szerinte korábban is működtek úgy kormányok, hogy egyedei szerződéseik voltak független képviselőkkel, tehát ha Matovičékkal szerződne, nem ez lenne az első eset. Ha viszont elvi jelentőségű kérdésekről kell döntenie a parlamentnek, s tisztázatlanok lesznek az erőviszonyok, hajlandó lesz az ilyen döntéseket bizalmi szavazással összekötni, csak hogy megőrizze a koalíció hatalmát.
2011. március 05.
Felvidék Ma