Oroszország 2018-ban, Katar pedig 2022-ben rendezhet labdarúgó-világbajnokságot

2010.12.10 21:29

Igencsak meglepő döntést hozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, hiszen két olyan térségből választott világbajnoki rendezőt 2018-ra (Oroszország), illetve 2022-re (Katar), amely még sohasem volt házigazdája a futball-vb-nek.

 

„Új utakon járunk, ugyanis még sosem volt a világbajnokság Kelet-Európában, illetve a Közel-Keleten. Örülök, hogy ismét előreléptünk, de minden pályázót meg kell dicsérnem, mert nagyszerű munkát végeztek. A futball esetében nemcsak a győzelem a fontos, mert ez a sportág az élet iskolája is, amelyben meg kell tanulni veszíteni is“ mondta Joseph Blatter FIFA-elnök.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség döntése értelmében 2002-ben Ázsiában (Japán és Dél-Korea közösen rendezte a világbajnokságot), az idén pedig a fekete kontinensen, Dél-Afrikában volt a futball-vb. Most pedig Kelet-Európát és a Közel-Keletet kapcsolta be a FIFA a nemzetközi futball vérkeringésébe.

A múlt heti voksolásokon 22-en vettek részt, noha a végrehajtó bizottság 24 tagból áll. A tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut az etikai bizottság november 18-án egy évre eltiltotta, mert bebizonyosodott róluk, pénzt fogadtak volna el azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor az adott országokra szavazzanak.

A nyolc év múlva sorra kerülő vb-re az oroszok mellett Belgium és Hollandia, valamint Spanyolország és Portugália közösen, illetve Anglia pályázott, míg a négy esztendővel később rendezendő viadalnak Kataron kívül Ausztrália, a Koreai Köztársaság, az Egyesült Államok és Japán szeretett volna otthont adni. A 2018-as vb szavazásán Oroszország a második körben kapta meg a szükséges többséget, Katar pedig csak a negyedik fordulóban győzött úgy, hogy már a korábbiakban is alig hiányzott szavazat a sikeréhez.

Oroszország annak ellenére lett befutó, hogy meg sem közelíti infrastrukturális összehasonlításban – stadionok, hotelszobák, közlekedés – riválisait. Az ország mérete és gazdasági potenciálja azonban, úgy tűnik, meggyőzte a döntéshozókat. Egyes elemzések szerint nyilván sokat rontott az angolok esélyein, hogy éppen az ottani lapok közreműködésével derült fény FIFA-hoz köthető korrupciós ügyekre. Katar esetében ugyancsak az ismeretlen kiaknázásának lehetősége nyilvánulhatott meg a szavazásban, melynek negyedik fordulójában az emírség 14:8-ra bizonyult jobbnak az Egyesült Államoknál. Itt is a pénzügyi háttér lehetett a mérvadó, s olyan tényezőkkel, mint a várható nagy hőség vagy a kis terület, nem törődtek a bizottsági tagok. A legközelebbi vb-nek, 2014-ben Brazília ad otthont.

Moszkvában a mínusz 20 fok ellenére hatalmas tömeg ünnepelte, hogy Oroszország elnyerte a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter közölte, hogy Moszkva kevesebbet költ a 2018-as vb-re, mint a 2014-es téli olimpiára, de konkrét összegeket nem említett. A pénzügyi szakértők viszont úgy látják, a futball-vb háromszor annyiba fog kerülni, mint a szocsi ötkarikás játékok.

Katarban nemcsak az ország, hanem az egész arab világ sikerének tartják a 2022-es pályázat győzelmét. „Büszkék lesznek ránk és a Közel-Keletre, ezt ígérjük. Senkit sem hagyunk cserben, szenzációs foci-vb-t rendezünk 2022-ben!” – nyilatkozta Mohammed bin Hamad al-Tani sejk, aki maga is merésznek nevezte a FIFA döntését.

Meglehetősen szélsőséges reakciókat váltott ki a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokságról tartott szavazás a vesztesek körében. Az angolok csalódottak, az ausztrálok dühösek, az amerikaiak úgyszintén.

„Vicc az egész, iszonyú pazarlás. Hogy a fenébe rendez majd Katar vb-t 50 fokban? Ki az a hülye, aki elmegy Katarba egy világbajnokságra?“ – írták az ausztrál lapok.

Az amerikai sajtó szerint az olaj és a természeti erőforrások nyertek. Nem az volt a lényeg, ki érdemli meg, hanem az, hogy kinek van pénze: „Katar szenvedni fog a rendezéssel. Egy sikeres vb esetén kétszer annyi szurkoló érkezik, amennyi az ország lakossága…“

Rio Ferdinand, az angol válogatott csapatkapitányát is sokkolta a FIFA döntése: „Mi kaptuk a legkevesebb szavazatot, kettőt. Valami itt nem stimmel. Nagyon ideges vagyok. Mit tehettünk volna még? Mit rontottunk el?”

A belgák szerint Oroszország politikai, Katar gazdasági választás; a sport pedig a vesztes, mindkét esetben. Valóban? (ió)

Az eddigi helyszínek

1930: Uruguay, 1934: Olaszország, 1938: Franciaország, 1950: Brazília, 1954: Svájc, 1958: Svédország, 1962: Chile, 1966: Anglia, 1970: Mexikó, 1974: Németország, 1978: Argentina, 1982: Spanyolország, 1986: Mexikó, 1990: Olaszország, 1994: Egyesült Államok, 1998: Franciaország, 2002: Japán és Dél-Korea, 2006: Németország, 2010: Dél-afrikai Köztársaság

2010. december 10. péntek, 13:07

www.szabadujsag.com