Ócskapiacon bukkant fel az Aradi vértanúk albuma

2010.12.22 17:41
 
Antikváriumokban, árveréseken néhány tízezer forinttól lehet megszerezni az 19. század végén kiadott Aradi vértanúk albumát. A mű egy különösen érdekes példányára viszont máshol bukkant egy gyulai ékszerész.
1893-ban adták ki, nem túl nagy példányszámban – mondja Zsigovics István régiséggyűjtő, aki a gyulai ócskapiacon talált az Aradi vértanúk albumára. „Nagyon sokat forgatták a könyvet, egyszer már újra volt köttetve. Benne van még a másolata a viaszpecsétnek, amit Kossuth Lajos feladott.”

A gyűjtő később, amikor tüzetesebben is átnézte a könyvet, rájött egy pecsétből, hogy a tulajdonos a békési református gimnázium könyvtára.

Szabó Endréné iskolaigazgató szerint is egyértelmű, hogy az ő példányuk, mert megvan a leltári szám, amelyet ki tudnak keresni a meglévő kartotékokban. A könyvet a történelemtanárok, de a diákok is külön örömmel forgatják majd – mondta az iskolaigazgató. „Ebből még hitelesebben tudják tanítani azt a korszakot. Kézzel írott szövegek is vannak benne. Kicsit most nehéz nekünk olvasni a régies írást. Kossuth levelének a másolata található benne és sok érdekes leírás.”

Kossuth Rádió
erdely.ma

www.fusz.hu