Murano – mostantól dízelmotorral is

2010.09.14 12:44

Murano – mostantól dízelmotorral is
  2010.09.12. 18:59

Az európai prémium-crossover piacot a dízelmotoros modellek uralják. A Nissan Murano-nak – annak ellenére, hogy csak benzinmotorral volt elérhető –, formája, teljesítménye és kényelme miatt sok híve akadt. Most, hogy a kínálatban megjelenik egy kifinomult, nagy teljesítményű dízelmotor is, a Murano még több rajongóra tehet szert, és ezzel tovább erősítheti a Nissan vezető helyét a crossover-piacon.

“A Murano a prémium crossover piacon elismert volt a kényelem és a design terén, de dízelmotoros változat hiányában nem tudta igazán kihasználni a benne rejlő potenciált. Ez most meg fog változni” - mondta Simon Thomas, a Nissan értékesítésért és marketingért felelős európai vezető alelnöke. 

A Murano-t abban a piaci szegmensben értékesítik, ahol a várakozások szerint 2010-ben Európában több mint 212 ezer autót fognak forgalomba helyezni.  Ugyanitt több mint 90 %-os a dízelmotoros változatok penetrációja, így a Murano eddig képletesen hátra kötött fél karral küzdött az eladási darabszámokért. Az új dízelváltozat megérkezésével azonban, amelyet külön Európa számára fejlesztettek ki a Nissan Európai Műszaki Központ mérnökeinek jelentős hozzájárulásával, a Murano végre érvényesítheti a benne rejlő teljes potenciált.

Az új dízel-változatot a Nissan teljesen átdolgozott 2.5 l-es közös nyomócsöves, négyhengeres dízelmotorja hajtja. Jelentős módosításokat hajtottak végre a motoron annak érdekében, hogy kielégítse a piac ezen szegmensében megnyilvánuló fogyasztói igényeket. Most teljes mértékben megfelel az Euro 5-ös környezetvédelmi besoroláshoz tartozó követelményeknek, teljesítménye és nyomatéka nagyobb, mint eddig – leginkább figyelemre méltó adata a 450 Nm-es maximális nyomaték –, ugyanakkor gazdaságosabb az üzeme és kisebb a károsanyag-kibocsátása.

Az üzemanyag-fogyasztás csökkentését segítették az autó aerodinamikai tulajdonságait javító részletmódosítások, a regeneratív fékezés pedig elektromos energiát termel, amelyet a rendszer visszatáplál az akkumulátorba. Ez csökkenti a generátor és ezen keresztül a motor terhelését és így az üzemanyag-fogyasztást is. A motor átalakítása nemcsak az üzemanyag-fogyasztás mérséklésének céljait szolgálta, hanem azt is, hogy működése olyan mértékben kifinomult legyen, mint amilyet ebben a kategóriában elvárnak.

A szerkezeti módosítások közé tartozik, hogy a zajcsökkentés érdekében a szervokormány szivattyújának láncos hajtását ékszíjasra cserélték, az NVH (rezgés és nyers működési zaj) csökkentése érdekében kialakítottak egy ötödik motor-rögzítési pontot. Ezzel egyidejűleg növelték a motortérben elhelyezett zajelnyelő anyag mennyiségét, hogy tovább csökkenjen az utastérbe kerülő zaj.

Kihasználva azt, hogy meg kell felelni a dízelmotor és a hűtők megnőtt hűtőlevegő-igényének, jelentős formai módosítást is végeztek a Murano orrán, ami növelte látványának érdekességét. Az új hűtőrács és lökhárító még elegánsabb, még férfiasabb. Más szempontból a Murano Diesel továbbviszi a benzinmotoros testvér kiváló tulajdonságait. Amikor az első Murano 2003-ban megjelent az USA piacán, azonnal új kategóriát hozott létre – a crossover-autóét.

A sportos luxuslimuzin és a SUV (szabadidő-terepjáró) tulajdonságainak ügyes vegyítésével a Nissan létrehozott egy megkülönböztethető, új rés-kategóriát, egy olyan autót, amely „átível” („cross over”) a két szegmens között, mindkettőből a legjobbat átvéve és megtartva. 2008-ban, amikor megérkezett a Murano második generációja, a Nissan már megkezdte a crossover-piacon a vezető szerep átvételét azzal, hogy ugyanezt a design- és mérnöki filozófiát alkalmazta a családi, ferdehátú autók kategóriájában, és létrehozta a Qashqai, majd a hét üléses Qashqai+2 modelleket. Ezt a vezető szerepet tovább erősíti az év végén az utakra kerülő kisöccse, a Juke, a „pajkos” crossover.

Annak ellenére, hogy dízel-motorral nem volt elérhető, a Murano második generációja vonzotta a vásárlókat, akik nagyra értékelték a dinamikus vezethetőségnek és a kívánatos designnak a SUV-okra jellemző biztonsággal, tágassággal és praktikus kihasználhatósággal történő kombinációját. Elődjénél gyorsabb és gazdaságosabban használható volt, de ami még ennél is fontosabb, kifinomultabb volt a vezethetősége, pazar kivitelű, korszerű utasterét még elegánsabb külső övezte.

A finom járású V6-os benzinmotoron végzett módosítások eredményeként a teljesítmény 256 LE-re, a nyomaték 334 Nm-re nőtt, és jelentős változtatáson ment keresztül a Xtronic CVT sebességváltó, melynek következtében csökkent a belső súrlódás, és ezzel javult az üzemanyag-fogyasztás is. A D-padlólemez és a több lengőkaros hátsó kerékfelfüggesztés a vezető akaratára jobban reagáló menetviselkedést és nagyobb kényelmet ad, a Nissan elismert ALL MODE 4x4-i intelligens összkerékhajtási technikája pedig minden körülmény közepette biztos kezelhetőséget ad.

A Murano vásárlói élvezhetik a gazdag felszereltség előnyeit, amelybe beletartozik a 18 vagy 20” méretű könnyűfém kerék, az új generációjú Nissan Connect Premium kombinált audio- és navigációs rendszer, mely utóbbi merevlemez-alapú, továbbá a DVD-lejátszó, a zenetároló rendszer, az USB-, Bluetooth-kapcsolat és az érintőképernyő.

A hi-fi audio berendezés 11 hangszórós BOSE® rendszer, melyet a kiváló hangzási élmény érdekében a Murano belső teréhez, méretre szabva alakítottak ki. A felszereltségi lista ezeken kívül tartalmazza még a sötétített hátsó ablakokat, a bi-xenon fényszórókat, az automata sebességtartó rendszert és a Murano jellegzetességét, az elektromosan előrebillenthető hátsó üléstámlákat, amelyek a hátsó csomagtérből kényelmesen, gombnyomással mozgathatók előre és vissza.

Az első Murano úttörő volt a tolató kamera alkalmazásában, a második generáció esetében ezt még kiegészítették egy, az utas-oldali ajtó külső visszapillantó tükrébe beépített kamerával, amely az autó melletti útfelületet képét továbbítja a vezetőnek, ezzel egyszerűsítve és biztonságosabbá téve a beparkolást vagy a kis sebességű manőverezést. A legújabb Murano vásárlóinak – akár a benzines, akár a dízel-változat mellett döntenek – rendelkezésére állnak mindezek a felszereltségi elemek.

“Nem kétséges, hogy a V6-os Murano kivételes autó. A crossover kategória létrehozója, és nagyra értékelik, mint az élénk és határozott teljesítmény és vezethetőség, a luxus és a kifinomultság, valamint a SUV-ok megnyugtató biztonságának ideális társítását.

“Most, a dízel-változat megérkezésével a vásárlók mindehhez hozzátehetik a kis károsanyag-kibocsátást, a hatalmas nyomaték-tartalékokat és a fokozott üzemanyag-takarékosságot.” – mondja Simon Thomas. 

- bögi

2010.09.12. 18:59

www.telepress.hu