Körvonalazódik a székely nemzeti opera ősbemutatója

2011.02.02 12:17
 
Mivel Csaba királyfi igen jelentős történelmi személyisége volt a székelységnek, és Arany János volt az utolsó magyar író, aki meg szerette volna írni történetét (viszont az ő műve csak töredékben maradt fenn), ezért G. Nagy István Ilián megalkotta a székelyek nemzeti operáját: címe természetesen Csaba királyfi.
A szerző 2010 nyarán már kereste a támogatókat, szereplőket, a bemutatóhoz szükséges helyszínt, ezért várhatóan 2011 nyarának elején megtartják a mű ősbemutatóját, szigorúan Székelyföldön.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy műfajilag ez egy rockopera, melyben két felvonásban kapnak helyet az erdélyi és székely népzenei betétek. Ezek nem átvételek, hanem feldolgozások, néhány helyen lesznek klasszikus hangzású kórusművek is. A nézőnek Csaba egész története érthetővé fog válni. A cselekmény Csaba mellett a székelység történetére összpontosít: időrendben Attila király halála és Álmos fejedelem bejövetele között zajlik. A királyfi mellett 15–16 fontosabb szereplője van a darabnak, ezenkívül lesznek még zenekarok, tánckarok is, minden, ami egy nagy volumenű rockoperához szükséges, beleértve a csatajeleneteket is.

G. Nagy Ilián elmondta, szerette volna tavaly ősszel bemutatni (rögtön megírása után), csak annyira ragaszkodott a székelyföldi bemutatóhoz és zenészekhez, hogy emiatt csúszott az időpont. Sikerült olyan emberekkel felvennie a kapcsolatot, akik a bemutatásban sokat segítenek. „Már elmondhatom, nem titok, hogy múlt héten tárgyaltam a Transylmania zenekar vezetőjével. Örömmel fogadták, megtiszteltetésnek vették a felkérést. Rövid időn belül elkezdjük a székelyföldi szereplőkkel a stúdiózást is. A zenekari munka nagy részét a Transylmania végzi. Kaptam ajánlatokat szabadtéri helyszínekre, gyönyörű, kultikus helyszínekre” – fogalmazott a szerző.

Elmondta, hogy majdnem pontosan tudja már a bemutató időpontját, de egyelőre meglepetésnek szánja, a helyszínnel együtt, hozzátéve, hogy nyár előtt már mindenképpen bemutatásra kerül. Ilián több székelyföldi médiaorgánumnak is elvitt egy dalt bemutatóként. Ez a dal a rockopera nyitányának egyik része, melyben Rudán Joe énekel (a Pokolgép és a P. Mobil tagja volt), aki több hasonló operában is szerepelt már (pl. Attila). Valószínűleg ő lesz az egyetlen magyarországi szereplője ennek a műnek. A felvételek elkészülte után, de még bemutatása előtt egy újabb 15 perces dalcsomagot hoznak nyilvánosságra, ami az ötödik jelenet része, a Csaba-ünnep kezdete. A rockopera bemutatását és felvételeit a magyar kormány kulturális tárcája is támogatja.

G. Nagy István Ilián magyarországi drámaírónak több mint húsz könyve jelent meg, az ő nevéhez fűződik többek közt az ifj. Csoóri Sándorral közösen megírt Jézus születése című népzenei opera is. Ennek a kétfelvonásos operának a zenéje is teljes egészében erdélyi népzenéből készült – ezen a nyomdokon haladva indult el a monumentális Csaba királyfival is.


Antalfi József 2011. január 25.
szekelyhon.ro

2011.01.25.

fusz.hu