Könyv jelent meg Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról

2010.12.16 17:35

Személyes történetek mellett eddig még nem publikált dokumentumok és mintegy másfél száz fotó idézi fel a két színészóriást, Ruttkai Évát és Latinovits Zoltánt Szigethy Gábor színháztörténész és felesége, Gábor Júlia könyvében. A Helikon Kiadónál megjelent Álomszínészpár - Történetek Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról című, 191 oldalas kötetbe került történeteket tematikusan csoportosították - mondta el Szigethy Gábor. Hozzátette: Gábor Júlia édesanyjáról, Ruttkai Éváról írt személyes emlékei és a színháztörténeti szempontok tökéletesen kiegészítették egymást.

"Mindkettőnknek rengeteg emléke, története volt Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról. Viszont nem akartunk egy hagyományos emlékkönyvet, ezért úgy döntöttünk: külön-külön írjuk meg ezeket a történeteket, aztán ha kész vannak, kialakítjuk a kötet szerkezetét" - tette hozzá.

Mint Szigethy Gábor fogalmazott, a kötetben egykori személyes tárgyaik alapján idézik meg a két művész életét. Így például látható a kötetben az a két szobor, amely egykor Peter Hacks német író Lotte című darabjában szerepelt és amelyet a színésznő előadásról előadásra összetört, vagy például az az üres képkeret, amelyben egykor Latinovits Zoltán fényképe volt.

Szigethy Gábor a színészóriások kapcsolatáról úgy vélekedett, hogy a "két ellenkező természetű ember" kiegészítette egymást. "Zoltán mérnöki precizitású ember volt, Éva körül viszont minden repült" - fogalmazott a színháztörténész, hozzátéve, Ruttkai Éva csak egy helyen volt mindig pontos: a színházban. "Akinek a titkát megfejtik, azt el is felejtik, az ő titkukat nem lehet megfejteni, ezért emlékezünk rájuk" - vélekedett a szerző.

Gábor Júlia felidézte: a Ruttkai Éva Emlékszoba 2002-es bezárása után nem volt kinek elmondania az addig a tárlatvezetéseken előadott történeteket, így jutott eszébe, hogy papírra kellene vetnie azokat.

A szerzőpáros a könyvbemutatón arról is beszélt, hogy hatalmas, folyamatosan növekvő hagyaték van a birtokukban, amelyre több időt és pénzt kellene szánni. Mint fogalmaztak, önerőből jelenleg csak az állagmegóvásra jut energiájuk, a hagyatékban lévő dokumentumok tudományos igényű feldolgozására nem.

 

2010.12.15. 21:06

www.telepress.hu