Kilencezer éves recept alapján főztek sört Kanadában

2010.06.19 14:41

Rizsből, mézből és galagonyából állítottak elő kilencezer éves recept alapján sört egy kis kanadai sörfőzdében. Az ital júliusban kerül forgalomba Brit Kolumbiában, és ha lesz rá kereslet, később Kanada-szerte megvásárolható lesz. A Chateau Jiahu márkanevű sör az észak-kínai Hunan-tartományban eredezteti gyökereit. Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem molekuláris régésze Csiahu (Jiahu) falu mellett feltárt újkőkorszaki településen bukkant a cserépedényekben tárolt, kilencezer éves sör nyomaira. A vegyelemzés kimutatta, hogy az itókát rizs, méz és galagonya keverékéből állították elő - olvasható a thestar.com kanadai online hírportálon.

McGovern az őskori sör összetevőivel megismertette a kanadai Miltonban üzemelő apró sörfőzde, a Dogfish Head Craft Bewery munkatársait. A régész 2001 óta működik együtt a sörfőzdével ókori itókák újraalkotásában. Kapcsolatuknak hála született meg például a Midas Touch (Midász király érintése) nevű ital 2700 éves összetevők alapján: a receptet egy törökországi, Midász király sírjának hitt temetkezés edényeiből "olvasta ki" a molekuláris régész. A vállalkozás "IX. századi" finn sört is gyárt, a legutóbb pedig ókori közép-amerikai italt keltett életre, amelynek alapanyagául kakaó, kakaóbab és chili szolgál.

Sam Calagione, a sörfőzde alapítója szerint ezúttal sem volt könnyű dolguk, hiszen csupán az összetevőket ismerték, ennek alapján kellett kidolgozniuk a receptet. "Meg kellett találnunk az optimális arányokat és mennyiségeket, majd kiötlenünk, hogy mennyi lehetett a kőkori sör alkoholtartalma. Arról sem volt fogalmunk, hogy leszűrték-e vagy sem az italt. Rengeteg kreativitásra volt szükség a részünkről, hogy életre keltsük a sört" - magyarázta Calagione.

A kísérlet mindenesetre sikeresnek bizonyult, hiszen a Chateau Jiahu tavaly a nagy amerikai sörfesztivál aranyérmese lett, és hamarosan a fogyasztók is megízlelhetik.

2010.06.06. 12:48

 

forrás: www.telepress.hu

Gazdaság és Közélet