Jóváhagyta a kisebbségi nyelvtörvény módosítását a kormány

2011.03.03 14:32

Mai ülésén egyhangúlag támogatta a kormány a kisebbségi nyelv használatáról szóló törvény módosító javaslatát, így az a parlament márciusi ülésének napirendjére kerülhet. A Rudolf Chmel (Most-Híd) kormányalelnök által kidolgozott és előterjesztett javaslat legfontosabb változása, hogy 20-ról 15 százalékra csökkenti a kisebbségi nyelv hivatali használatának küszöbét, így további 73 település élhet ezzel a lehetőséggel.

 Rudolf Chmel a kormányülést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, élete egyik emlékezetes napja lesz a mai, mert annak ellenére, hogy a kérdést, vagyis a kisebbségi nyelvek használatának ügyét erős érzelmek kísérik az országban, a kormány nem gördített akadályt a törvény elé. Kijelentette, kettővel több magyar településen és 45-tel több ruszin lakosú faluban élhetnek majd az anyanyelvű ügyintézés jogával, ha a parlament is jóváhagyja a döntést.
A szlovák sajtóban a törvénymódosítást kizárólag a Most-Híd követeléseként interpretálják, holott ez az Európa Tanács miniszteri tanácsának tavaly megfogalmazott ajánlásaira reagál, melyek előrelépést sürgetnek Szlovákiától a kisebbségvédelmi keretegyezményből, valamint a regionális és kisebbségi nyelvek európai kartjának ratifikálásából fakadó jogharmonizációs feladatainak teljesítése terén. Európa tanácsi ajánlás volt a nyelvhasználati küszöb 10 százalékra csökkentése is, amely azonban még a kormánykoalíciós pártoktól sem kapta meg a támogatást.
Rudolf Chmel szerint a törvénymódosítás nem csupán a kisebbségek komfortérzetét fogja növelni, hanem jó érzéssel töltheti el a szlovákokat is, hiszen ez által demokratikusabbá válik az egész társadalmi környezet is Szlovákiában.
2011. március 02.
Felvidék Ma