John Lennonra emlékeztek születése 70. évfordulóján Liverpoolban

2010.10.10 11:05

Emlékművet lepleztek le szombaton az angliai Liverpoolban John Lennon születése 70. évfordulója alkalmából. A zenész békeszeretetére utalva a szobor egy - zenei jelképekkel övezett - glóbusz körül repülő galambokat ábrázol. A Béke és harmónia nevű szobrot Lennon első felesége, a 71 éves Cynthia és fiúk, a 47 éves Julian avatta fel. "Azért vagyunk itt, hogy tisztelegjünk apám emléke előtt, és imádkozzunk a békéért" - mondta Julian a több száz fős tömegnek. A szoboravatás része volt annak a sok-sok rendezvénynek, amelyet az évforduló alkalmából rendeznek világszerte.

Liverpoolban a megemlékezések egészen december 9-ig tartanak. Lennont 1980. december 8-án gyilkolták meg New Yorkban. Halálának 30. évfordulója várhatóan újabb megemlékezések hullámát indítja el. Izlandon, Reykjavík közelében Yoko Ono, az özvegy felavatja és fényárba borítja az "Imagine Peace Tower" nevű emlékművet. New Yorkban a Lennon ifjúságát felidéző Nowhere Boy film bemutatójával kezdődtek a megemlékezések. Az egyik kiemelkedő esemény egy nagyszabású koncert lesz november 12-én neves énekesek fellépésével.

John Lennon, a Beatles meghatározó alakja volt, 50 évvel ezelőtt alapította az együttest, és 40 évvel ezelőtt oszlatta fel, ezt követően szólistaként folytatta pályafutását. Az 1971-ben megjelent "Imagine" dallal a békemozgalom jelképes alakja lett.

 

  2010.10.09. 21:05

  www.telepress.hu