Honda CR-Z - öko-sportoló

2010.06.26 17:57

A Honda Hungary csapata, a Visegrádi fellegvárral szomszédos hegyen lévő Nagyvillámi fogadót választotta új, 2+2 üléses sport hibridjének bemutatására. Hogy miért fontos a hely? Mert ez egy igazi autós mesevilág, kanyarokkal megtűzdelt szerpentinnel, hosszú lejtőkkel és emelkedőkkel, mindez gyönyörű környezetben. Az időjárás jóvoltából „tesztpályánk” szakadó esővel, vízátfolyásokkal és némi sárral nehezítve, igazi, mindenre kiterjedő lehetőséget adott arra, hogy megismerhessük a Honda újdonságát, melyet nyugodtan tekinthetünk a rendkívül népszerű CR-X zöld lelkületű leszármazottjának.

A Honda filozófiájában, a környezet és vele együtt földünk megóvása már régóta fontos szerepet játszik. A hibrid hajtás sem jelent már újdonságot, de nagy szériában gyártott hibrid sportkocsit, 6 sebességes manuális váltóval, 10 másodperc alá szorított gyorsulással (0-100 km/h-ra), 5 liter körüli fogyasztással nem sokan mutathatnak fel. Az új modellbe egy világújdonságot is beleálmodtak a Honda mérnökei, hiszen a vezetés élményének érdekében elsőként ötvözték a hibrid hajtást, hatsebességes kézi váltóval. A cél az volt, hogy bebizonyítsák, egy ökológiailag átgondolt autó vezetése is képes igazi élményeket nyújtani utasainak. Megjegyzem sikerült!

A négy méter és nyolc centiméter hosszú autó formavilága, a széles nyomtávval, és a viszonylag rövid tengelytávval kombinálva még véletlenül sem szokványos. A merész vonalak, melyek állva is a dinamizmust hivatottak prezentálni, természetesen a szélcsatorna elvárásainak is maximálisan megfelelnek. Az önhordó karosszériát, a biztonsági szempontok messzemenő figyelembevételével tervezték meg, szép számú nagyszilárdságú acélból készült védelmi zónával ellátva. A belső tér kialakítása, egy különleges világot varázsol utasai köré, akikről annyit azért tudni kell, hogy 2+2 üléses autóról lévén szó, leginkább elől számíthatnak maximális kényelemre, bár hátul 10-12 éves gyerkőcöket komolyabb lelkiismeret furdalás nélkül is szállítmányozhatunk. A design lenyűgöző, a felhasznált anyagok minősége kifogástalan, a hangulat pedig frenetikus. Szóval a látvány és a feeling nagyon rendben van!

Legalább ennyire rendben volt az autó vezethetősége, úttartása is. A kikapcsolt ESP ellentétben sok egyéb piacon lévő márkával szemben, valóban kikapcsolva marad, bár amúgy sem tartozik a pánikbeteg rendszerek közé, amire egyébként nincs is szükség, mert az autóban rejlő lehetőségek, jóval túlnőnek az átlagos vezetők képességein. A Honda CR-Z -t tulajdonképpen még a mostoha útviszonyok között sem lehetett kihozni a béketűréséből, és a rövid tesztkör végére egyre inkább megerősödött bennem az az érzés, hogy egy pályaautóban ülök. A különbség csak az volt, hogy a futómű profi hangolásának köszönhetően, még a kátyúkon átautózva sem rázott, vagy dobált a Honda, tehát mindvégig egyszerre tudott sportos és kényelmes útitársnak bizonyulni.

Az alapot képező 1.5 literes i-VTEC motor teljesítménye 114 lóerő 6100-as fordulaton. Ehhez jön a minimális méretűre tervezett elektromotor, ami további - már 1500-as fordulatszám tartománytól munkába fogható - 14 lovat hozott a ménesbe. Így az együttes teljesítmény 124 lóerőre nőtt, amihez már 1000 ford/percen, 174 Nm-es nyomaték tartozik. Az utóbbi értéknek köszönhetően, szinte alapról rendkívül dinamikusan mozog az autó, de ennek az alacsonyra helyezett nyomatéknak más célja is volt. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy környezetbarát szemléletet tükröző autó is… és a hangsúlyt most helyezzük az „is”-re!

A Honda CR-Z három lelkülettel is rendelkezik, ebből az egyik a már említett sportosságra, és vezetési élményekre helyezi a hangsúlyt. Értelemszerűen, a műszerfalon lévő három gomb közül ide a sport felirat tartozik. Emellett tudunk normál és econ módban is autózni, és hogy ne csak a motorvezérlő rendszer álljon át a kiválasztott módra, a műszerfal is három színvilággal segít a vezetőnek az áthangolódásban. A CR-Z egyébként a vezetési stílusunkat nyomon követve, öko pontokkal értékeli a teljesítményünket. Persze attól nem kell tartani, hogy kipontoz minket, de a véleményét nem rejti véka alá. Azok számára pedig, akik az álmok erejével már összehoztak legalább 6 és fél „millát”, valósággá válhat a CR-Z álom is.

- bögi -

  2010.06.02. 18:33

forrás: www.telepress.hu