Hajsza

2010.08.31 12:30

(Persecution). Színes, feliratos francia játékfilm, 2009. Főszereplők: Romain Duris, Charlotte Gainsbourg. Rendezte: Patrice Chéreau.

Danielt a barátai olyan srácnak tartják, aki megállja a helyét az életben, bármiről legyen is szó. Minden élethelyzetben feltalálja magát, még olyan veszélyes szituációkban is, amelyek hideg fejet és gyors reflexeket követelnek. Újabban azonban úgy tűnik, mindent be kell vetnie, hogy képes legyen szembeszállni zaklatójával, egy férfival, aki a semmiből került elő és azt gondolja, Daniel "Isten ajándéka”, álmai férfija. Az idegen követi az utcán, kifigyeli a szokásait, sőt bemerészkedik az építkezésre, ahol Daniel dolgozik: épp egy barátja lakását újítja fel, azt gondolva, hogy egyedül van, holott már a kezdetektől fogva ketten vannak…

Daniel rendszeresen dolgozik, de mindig más helyen. Ez az életforma elég sok nehézséggel jár, de ő nem panaszkodik. Ami igazán kikészíti, az a Soniával való kapcsolata. Már három éve szereti a lányt, akárcsak a lány őt. Sonia általában nem ad okot az aggodalomra vagy kételyre, de bizonyos napokon ez nem így van, és a kétség beférkőzik közéjük. Ilyenkor Danielen elhatalmasodik a bizonytalanság és a harag, amitől aztán igazságtalanná válik, s ellenséges, gyűlöletes arcot ölt magára. A szomorúság mindenhová begyűrűzik. Sonia ezt már talán a kezdetekkor felismerte a fiúban, lehet, hogy éppen emiatt szeretett bele. Azonban most éppen ez a tulajdonsága emel leküzdhetetlen akadályt kettejük közé. Mindemellett Daniel életét a rendszeresen felbukkanó titokzatos férfi jelenléte - akinek természetesen mindenről megvan a véleménye, különösen a szerelemről - is nehezíti.

Ez a bosszantó megszállott azt hiszi, tudja, hogyan kell szeretni, és ezt gyakran hangoztatja is, ezzel őrületbe kergetve Danielt, aki azért szenved, mert szereti a kiválasztott nőt - anélkül, hogy zaklatná.

 

2010.08.28. 14:56

www.telepress.hu