Gyermeknyomor Magyarországon: Tizennyolc Pest megyei iskolában függesztették fel a közétkeztetést!

2011.03.04 18:58

Felfüggesztette a közétkeztetést tizennyolc Pest megyei fenntartású középfokú oktatási intézményben a szolgáltató, mert az önkormányzat nem tudta maradéktalanul kiegyenlíteni tartozását - közölte a megyeháza. Az étkeztetési stop 2 ezer 872 diákot érint. A megyei önkormányzat igyekszik mielőbb rendezni a helyzetet, s elnézést kér az érintett családoktól - írták. A közlemény szerint a megye fenntartásában működő intézmények többségében a közétkeztetési szolgáltatást, beleértve a konyhák és az étkezők üzemeltetését, a sándorfalvai székhelyű HunGast Kft. látja el. A cégnek már tavaly jelentős összeggel tartozott a megyei önkormányzat.

Az összeg egy részét - 83 millió forintot - az idén januárban, illetve februárban átutalták, s további biztosítékokat is adtak a fennmaradó rész kifizetésére. Mivel a 2011. januári étkeztetés díját (154 millió 88 ezer forintot) a március 2-ai határidőig az önkormányzat nem rendezte, a cég - ellehetetlenülésére hivatkozva - március 2-án, 17 óra 15 perckor arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a szolgáltatást március 3-ától felfüggeszti.

Tekintettel arra, hogy a megyei önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége a közétkeztetés biztosítása, kezdeményezte az intézményekben található - HunGast által üzemeltetett - főző- és tálalókonyhák, továbbá étkezők használatát, azonban a kérést a cég elutasította és a helyiségeket csütörtök reggelre lezárta.

Az önkormányzat közölte: mindent elkövet a közétkeztetés helyreállítása érdekében; folyamatosan tárgyal a kft.-vel, de mindenképpen átmeneti nehézségekkel kell számolni. A Pest Megyei Önkormányzat hivatala cselekvési tervet készített a rendkívüli helyzet kezelése érdekében. A további rendről, valamint az oktatást érintő esetleges változásokról folyamatosan tájékoztatja az intézményeket és azokon keresztül az érintett családokat.

A közétkeztetési szolgáltatások felfüggesztése - amely egyelőre a bentlakásos oktatási intézményeket és a szociális otthonokat nem érinti - határozatlan ideig tart, a következő hét étkeztetésének rendjéről pénteken ad ki részletes tájékoztatást az önkormányzat - olvasható a közleményben.

Ambrus András, a megyei önkormányzat szóvivője elmondta: az intézményvezetők lelkiismeretes hozzáállásának köszönhetően az egyoldalú "zárás" ellenére csütörtökön az érintett tanulók 80 százaléka kapott ebédet, igaz, többnyire csak hideget. Volt, ahol a gyors "riasztás" nyomán a diákok otthonról vittek magukkal elemózsiát, másutt az igazgatók, tanárok szerezték be az ennivalót, vagy ismerős vállalkozók segítségével ebédeltettek.

Hétfőre mindenképpen születik valamilyen megnyugtató megoldás - közölte a szóvivő.

  2011.03.03. 20:38

  telepress.hu