Európában is megkezdődhet a Nissan LEAF előrendelése

2010.08.11 13:55

Miközben világszerte komoly érdeklődés van az első, nagy sorozatban gyártott, elérhető áron kínált károsanyag-kibocsátás mentes autók iránt, a Nissan International SA lehetővé tette a Nissan LEAF-re előrendelések felvételét Portugáliában és az Ír Köztársaságban. A Nissan elektromos járművei szempontjából vezető helyen álló Egyesült Királyságban szintén megerősítették, hogy szeptember 1-jével megkezdik az előrendelések felvétele. A rendelési folyamat az első lépés ahhoz, hogy fel lehessen kerülni az úttörő Nissan LEAF vevőlistájára, és a portugál, ír és brit vevők lehetnek azok, akik Európában elsőként kapják meg autójukat a jövő év elején. Portugáliában januárban, Írországban februárban, az Egyesült Királyságban márciusban kezdődik meg a Nissan LEAF átadása a vevők részére.

"A bejelentés egy lépéssel közelebb hozza a károsanyag-mentes autózás realitását Európában" - mondta Simon Thomas, a Nissan International SA értékesítésért és marketingért felelős vezető alelnöke. "A Nissan LEAF vonzereje több szinten is megnyilvánul: a károsanyag-kibocsátástól teljesen mentes elektromos autó, ennek minden pénzügyi és környezetvédelmi előnyével, de egyben a mindennapi gyakorlatban jól kihasználható, családi méretű kocsi, amelynek élvezetes a vezetése. Ez nagyon ütőképes kombináció, és a Nissan LEAF már most jelentős érdeklődést kelt a leendő vevők körében".

Március óta Európában 12 ezer érdeklődő iratkozott fel a Nissan LEAF bevezetésével kapcsolatban rendszeresen megújuló információkat közlő honlapra, az USA-ban és Japánban pedig az online foglalások áprilisi indulása óta 23 ezer darabra adtak le előrendelést.

Ez az óriási érdeklődés az oka, hogy Hollandiában a tervezettnél egy kissé később kezdődik a Nissan LEAF piaci bevezetése. A mostani előrejelzések szerint itt 2011 júniusában indul meg az értékesítés, és idén októberben nyílik meg a lehetőség az előrendelések befogadására. A piaci bevezetéssel kapcsolatos összes többi dátum változatlan.

A foglalás céljából azon piacok vevőinek, ahol elsőként bevezetik a modellt, egyszerűen el kell látogatniuk a vevők számára nyilvános Nissan weboldalra* és meg kell tenniük megrendelésüket. A gyors és könnyen elvégezhető folyamat során egy teljes mértékben visszatérítésre kerülő előleget kell megfizetni, melynek összege €300 (£257). Az ilyen „első befogadók" alkalmat kapnak arra, hogy decemberben alaposan kipróbálhassák a Nissan LEAF-et egy tesztvezetés során, és ez az a pont, amikor formálisan meg kell erősíteniük megrendelésüket. Minden érintett országban külön telefonos információs központot hoztak létre, amely megválaszolja az érdeklődők kérdéseit. A telefonos információs központok hívószáma a weboldalakon megtalálhatók.

A Nissan LEAF ára, az akkumulátorokkal együtt, az egyes kormányok által adott ösztönzőket is beleértve Portugáliában €30,250. Írországban €29,995, az Egyesült Királyságban pedig £23,990**. Ez azt jelenti, hogy a korszerű technika ellenére a Nissan LEAF megvásárlása nem drágább, fenntartása viszont kifejezetten olcsóbb, mint egy hagyományos ferdehátú családi autóé. Az üzemeltetési költségek várható mértéke nem éri el a következő összegeket: Portugáliában €1.05 / 100 km, Egyesült Királyságban £1.59 / 100 km.

A Nissan LEAF felszereltsége többek között tartalmazza a légkondicionálót, a műholdas navigációt és a tolatást segítő kamerát. Új „okostelefonos" kapcsolódó rendszere lehetővé teszi az utastér mobiltelefonról távirányított fűtését vagy hűtését.

Az autó AC villanymotorjának teljesítménye 80 kW, nyomatéka 280 Nm, ami 140 km/h-nál nagyobb sebesség elérését teszi lehetővé. Az elektromos motor számára 90 kW-ot meghaladó teljesítményű laminált lítium-ion akkumulátor szolgáltatja az energiát.

Teljes feltöltéssel az autó 160 km-t tud megtenni, ami a legtöbb vevő napi vezetési távolság-igényének megfelel. A világméretű felmérés szerint a világ lakosságának átlagos napi autózási távolsága nem éri el a 100 km-t, sőt, Japánban és az Egyesült Királyságban a lakosság 80%-a 50 km-nél is kevesebbet autózik naponta.

-bs-

 

2010.08.05. 10:07

www.telepress.hu