Charlie St. Cloud halála és élete

2010.09.07 18:10

(Charlie St. Cloud). Színes, feliratos amerikai romantikus film, 2010. Főszereplők: Zac Efron, Amanda Crew, Donal Logue, Kim Basinger, Chris Massoglia. Rendezte: Burr Steers.

A gimnáziumi tengerészcsapat sztárját, Charlie St. Cloudot édesanyja, Claire (Kim Basinger) ugyanúgy imádja, mint öccse, Sam (Charlie Tahan). Éppen arra készül, hogy a stanfordi egyetem ösztöndíjasaként elhagyja az álmos északnyugati városkát, ahol felnőtt. Ám Charlie fényes jövője nem valósulhat meg, mert egy tragédia szertefoszlatja álmait.

Charlie és öccse autóbalesetet szenvednek. Sérüléseik olyan súlyosak, hogy úgy érzik, eljött a vég. Charlie megesküszik öccsének, hogy mindig mellette lesz. Ám váratlan fordulat következik be: a helyszínre érkező mentős, Florio Ferrente (Ray Liotta) újraéleszti Charlie-t. Öccsén már nem lehet segíteni. Charlie vigasztalhatatlan. Öccse temetésén elrohan a sírtól, a közeli erdőbe fut, és megáll egy kis tisztáson. A távolból hallja, amint a yachtkikötőben eldördülnek a naplementét jelző ágyúk. Amint zavarodottan felpillant, Samet látja maga előtt, kezén baseballkesztyűvel - arra vár, hogy szokásos esti rituáléjuk szerint elkezdjenek gyakorolni a labdával.

Eltelik öt év, és Charlie élete egészen más irányban halad, mint korábban szerette volna. Gondnoka lett annak a temetőnek, ahol Sam nyugszik, vitorlása szárazdokkban porosodik. Nem jár egyetemre, barátaival és családjával nem törődik. Minden áldott este, amint alkonyodni kezd, és a kikötőben felmorajlanak az ágyúk, visszatér a tisztásra, hogy Sammel gyakoroljon. Amikor leszáll az éj, Sam eltűnik. Bár öccse azt szeretné, hogy a saját életét élje, Charlie nem tudja megszegni Samnek tett esküjét.

Ám amikor gimnáziumi osztálytársa, Tess (Amanda Crew) váratlanul hazatér, Charlie-nak választania kell az évekkel korábban tett ígéret és a szerelem között. Tessnek, akárcsak Charlie-nak, szenvedélye a vitorlázás. A fiútól eltérően Tess nem tett le álmairól, és éppen arra készül, hogy ő legyen a legfiatalabb nő, aki egyedül körbehajózza a világot.

Vajon a sors gúnyos fintora, hogy Charlie akkor esik szerelembe, amikor Tessnek már csak egy hete van az indulásig? Miközben Sam arra biztatja bátyját, hogy feledje a múltat, és válassza Tesst, Charlie maga is rádöbben: egyetlen lelket kell megmentenie, éspedig a sajátját.

 

2010.09.02. 16:16

WWW.TELEPRESS.HU