Berényi József: A magyar törvény nem veszélyezteti Szlovákia területi integritását

2011.03.04 18:54

A sme.sk internetes hírportálon Juraj Hrabko (videó)beszélgetést készített Berényi Józseffel, a Magyar Koalíció Pártjának elnökével. A párbeszéd központi témája a kettős állampolgárság megszerzése volt. A következőkben a beszélgetés rövidített, szerkesztett változata olvasható.
Miért kérte a magyar állampolgárságot?
- Ennek bizonyos szimbolikus jellege is van, és elsősorban érzelmi kérdésről van szó. Kettős kötődéseink vannak. Egyrészt Szlovákiához, ahol születtünk, élünk, adózunk, Magyarország irányába pedig kulturális, történelmi és nyelvi kötődés létezik. Most lehetőség nyílt arra, hogy intézményes formában is megnyilvánuljon a kárpát-medencei magyarság együvé tartozása. Ezt úgy sikerült elérnünk, hogy nem kérdőjelezzük meg Szlovákia határait. Sőt, honvédelmi kötelezettségünk sem lesz Magyarországhoz, ugyanis a nemzetközi szerződések értelmében ez a többes állampolgárságú személyek esetében a lakóhelyhez kötött.

Ennek nincs köze ahhoz, hogy az önök konkurenspártjának, a Most-Hídnak képviselői úgy nyilatkoznak, hogy ők nem tartanak igényt a magyar állampolgárságra?
- Emlékszem, közülük sokan 2004-ben még támogatták a kettős állampolgárságról kiírt magyarországi népszavazást.Azóta megváltoztatták véleményüket. Nincs szó versengésről. Sőt, ők voltak azok, akik beültették a kormányprogramba, hogy megváltoztatják Fico ellentörvényét, azaz, megszüntetik annak negatív következményeit. Mi az ő ígéreteikre is hagyatkoztunk. A parlamentben eddig ezt nem sikerült elérniük.

Iveta Radičová miniszterelnök az államközi szerződést preferálja a kettős állampolgársággal kapcsolatos vita megoldására. Önök rögtön véleményezték az erre vonatkozó szlovákiai javaslatot. Melyek a legfőbb kifogásaik ezzel kapcsolatban?
- A szlovák javaslattal szemben fő kifogásunk az, hogy az nem teszi lehetővé más ország állampolgárságának megszerzését anélkül, hogy az illető személynek ott állandó lakhelye van, vagy az adott országban hosszú ideje dolgozik, tanul. Pontosan azt hiúsítanák meg, amit a Magyar Köztársaság kínál! Ugyan minden feltételt - ha az ember nagyon akarja - meg lehet kerülni, de ez nem lehet a célunk. A magyar törvény nem veszélyezteti egyáltalán Szlovákia területi egységét, annak az országét, amely 1997 és 2005 között szintén kettős állampolgárságot adott több személynek anélkül, hogy azoknak állandó lakhelyük lenne Szlovákiában. Az ezt lehetővé tévő törvényt Szlovákia a szomszédos országokkal való konzultáció nélkül fogadta el, és akkor ez ellen senki sem tiltakozott.

Vannak, akik azzal érvelnek, hogy bár ez a lépés még nem veszélyezteti Szlovákia területi egységét, ám ez csak az első lépés...
- Ha bemegyünk a sci-fi világába, akkor el kell mondanunk, Szlovákia és Magyarország NATO-tagságuk révén egész más helyzetben vannak, mint például Oroszország és a volt Szovjetunió utódállammai. Ha egy NATO-ország megtámad egy másik országot, akkor a NATO azt az egész szövetség elleni támadásnak értékelné. Magyarországon viszont senki sem szorgalmaz ilyen radikális lépéseket.Az effajta szlovák félelmek teljesen megalapozatlanok.

Ezen a kérdésen csaknem szétesett a szlovák kormánykoalíció...
- Ezt a helyzetet legalább két tényező befolyásolta. Az egyik az ún. hungarofóbia, a másik pedig az, hogy még mindig sok a megoldatlan kérdés Szlovákia és Magyarország között. Ennek érdekében felvilágosító kampányokat kellene tartani, mint amilyenek például Horvátország és Szerbia között már voltak, és esetükben olyan országokról van szó, amelyek nem is olyan régen még hadban álltak egymással! Tehát a lehetőség adott. Az EU-ban vannak országok, melyek szintén nagyon liberálisan állnak az állampolgárság kérdéséhez, ilyenek Olaszország, Írország, Görögország és Románia. Magyarország most csatlakozott hozzájuk, tehát semmilyen európai standardtól való eltérésről nem beszélhetünk.
2011. március 04.
Felvidék Ma, on
Forrás (az eredeti szlovák felvétel itt tekinthető meg)