Baarìa

2010.09.07 18:11

(Baarìa). Színes, feliratos olasz filmdráma, 2009. Főszereplők: Francesco Scianna, Margareth Madé, Raoul Bova, Giorgio Faletti, Leo Gullotta, Nicole Griamudo, Gabriele Lavia, Nino Frassica. Zeneszerző: Ennio Morricone. Forgatókönyvíró-rendező: Giuseppe Tornatore.

Giuseppe Tornatore buja, és egyben romantikus története egy férfiról, aki felnő, megházasodik, felneveli gyermekeit, megöregszik, és mindeközben hihetetlen élettapasztalatra tesz szert. Emellett a kisvárosi élet szórakoztató illusztrációja is, a filmbéli faluban. Ahogy az lenni szokott, mindenki ismer mindenkit, és mindenki beleüti az orrát a többiek dolgába.

A történet főhőse egy Peppino nevű fiú, aki az 1930-as években Baarìa (Tornatore Bagheria nevű szülőfalujának helyiek által használt neve) kíméletlen, kemény világában próbál meg érvényesülni. A forró, poros szicíliai helység gyakorlatilag egyetlen főutcából áll. A fiú itt számtalan kalandot él meg, de kevés igazán emlékezetes dolog történik vele. Legfontosabb emléke, ahogy a férfiakat figyeli, akik a főtéren szerencsejátékot játszanak, majd elmerül a némafilm-vetítés varázslatában, eközben a kecskék megeszik a tankönyveit. A felhőtlen kalandoknak az utcán, fekete uniformisban masírozó fasiszták, a második világháború, és a felszabadulás eksztatikus pillanata szolgáltat történelmi hátteret.

A kisfiúból hamarosan férfi, és igazi egyéniség lesz. A háború utáni, kaotikus Baarìa forgatagában a már idősebb Peppino (Francesco Scianna) csatlakozik a kommunista párthoz. A szegény családból érkezett férfi, aki a helyiek megszégyenítésének szemtanúja volt, úgy gondolja, csakis a szocializmus lehet az igazságosabb világ felé vezető út. Ekkor beleszeret a hollófekete hajú Manninába (Margareth Madè), akinek szülei pont a fiú párttagsága miatt ellenzik a kapcsolatot. Az öregedő Peppino megtapasztalja, ahogy a sikerrel együtt jár a bukás, és a boldogság fájdalommal vegyül. Baarìa falujában az élet néha egyszerű, néha nagyon bonyolult, néha vidám, néha szomorú; egy biztos, semmiképpen sem unalmas.

 

 2010.09.02. 16:27

WWW.TELEPRESS.HU