Audi - Az autós digitális forradalom egyik úttörője

2011.02.07 18:19

Az Audi teljes gőzzel dolgozik a jövő autóiba kerülő elektronikai rendszerek fejlesztésén. Az év elején Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show (CES) alkalmával a négykarikás márka innovatív ötletek egész sorát mutatta be. A széles körű palettán a különböző fejlett infotainment-megoldások éppúgy megtalálhatók, mint a közlekedés biztonságát illetve az autók gazdaságosságát fokozó vezetői segédrendszerek. Rupert Stadler, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke a kiállítás megnyitóján tartott „vitaindító” beszédében körvonalazta a márka jövőbeni fejlesztéseinek vízióit.

Az Audi e területen is tovább kívánja erősíteni vezető pozícióját, mérnökei intenzíven dolgoznak a holnap technikai megoldásain. Ilyenek például az egyesített kezelési koncepciók, mint például az MMI rendszer legújabb generációi, a szabadon programozható kombinált műszeregységek vagy éppen a szélvédő-kijelző (HUD) izgalmas továbbfejlesztései.

Az Audi újszerű hardver-platformot alakít ki az infotainment megoldások modulrendszerű csomagja (MIB) formájában, a testreszabott szoftvereket pedig az e.solutions GmbH vegyesvállalat szolgáltatja. Rupert Stadler Audi-vezér beszédében így fogalmazott: „A rendelkezésre álló lehető legjobb technikákat és partnereket kívánjuk bevonni, mégpedig kifejezetten a járműves alkalmazás követelményeihez igazodva. Emellett innovációink körét is tovább szeretnénk bővíteni.”

Az Audi modelljei már ma is elektronikai rendszereik intelligens hálózata révén tűnnek ki, a jövőben azonban a négykarikás márka immár a külső hálózatok – vagyis az internet, a közlekedési infrastruktúra és a közlekedésben résztvevő további járművek – felé is sokrétű kapcsolatokat kíván kiépíteni. Az Audi „Connected Car” már saját belső járműves adatbázist sem igényel, a szükséges információkat – a navigációs adatoktól egészen a kedvenc zenékig, internetes szerverekről szerzi be. Az Audi modelljei így a jövő információs világának szerves részévé válhatnak.

A fejlett hálózati integráció egyik nagy eredménye például az autók önálló közlekedése lehet. Az új fejlesztésű kamerák és a „Car-to-X” kommunikáció segítségével a jövő Audijai vezetőjük kívánságára például a városi araszoló forgalomban már akár teljesen önállóan is mozoghatnak. Különösen érdekesnek ígérkezik a fejlett infotainment megoldások és a jövő másik technikája, az elektromos hajtások együttműködése. Az Audi természetesen e területen is intenzíven dolgozik új és innovatív koncepciói fejlesztésén.

Az újszerű és széles spektrumú elektronikai fejlesztés az Audinál a kezelés és a kijelzők technikáját éppúgy magában foglalja, mint az infotainment-modulok architektúráját, akárcsak az új hardver- és szoftver-megoldásokat. Számos projektje tekintetében az Audi a chip-specialista NVIDIA személyében igen tekintélyes partnerrel dolgozhat együtt.

„A német technika és a Szilícium-völgy találkozása” („German engineering meets Silicon Valley“) – e mottó jegyében jött létre néhány esztendeje az Audi és az NVIDIA Corporation együttműködése. A Santa Clara-i (Amerikai Egyesült Államok) cég több modellsorozathoz is szállít grafikai processzorokat, amelyekkel az Audi az infotainment területén is élen jár vetélytársai körében. Az olyan legfrissebb innovációk, mint a „Google Earth” integrációja a navigációs rendszerek működésébe, vagy az Audi A8, A7 Sportback és az új A6 elegáns grafikái, egyaránt az NVIDIA-technika alkalmazásával születhettek meg.

  2011.02.06. 21:41

  telepress.hu