A szlovákiai adócsalási rekord mögött politikai összefonódások is állnak?

2011.03.06 10:14

Több mint 29 millió eurós adócsalás gyanújával vették őrizetbe ezen a héten Mikuláš Vareha kelet-szlovákiai vállalkozót. Ha a vád beigazolódik, ez Szlovákia legnagyobb adócsalását jelentené. Vareha elsősorban a hozzáadottérték-adó (az Európa-szerte használt általános forgalmi adó, a magyarországi "áfa" szlovákiai megfelelője) visszaigénylése területén "ügyeskedett".
Vareha 2007 és 2010 között mintegy 33 millió eurónyi összeget igényelt és kapott vissza az államtól. Bevétele ebben az időszakban csaknem elérte az egymilliárd eurót! Varehának számos vállalata van, közülük több fiktív cég, alkalmazottak nélkül. Fiktív üzletelgetést folytatott az adószabályok kijátszása érdekében. A vállalatok - papíron - egymás között kereskedtek különböző árukkal, többek közt még a tátrai erdőket pusztító fenyőkéreg szúval is. Vareha széles körű üzleti tevékenységét jól illusztrálja, hogy összesen 136 cégben szerepel résztulajdonosként, 77 vállalatban ügyintézői szerepkörben. A nyomozóhatóságok több székhelyet meg sem találtak, vagy ha igen, teljesen üres, elhagyott épületre bukkantak, ahol életnek nyoma sem volt. A cégek mintegy fele "szereplője" a Vareha elleni nyomozásnak. Varehának közéleti összeköttetései is voltak, és közéleti tisztségeket is elvállalt. Korábban az amatőr ökölvívók szlovákiai szövetségének az elnöke is volt. Rengeteg gépkocsija van (köztük katonai járművek), fegyvereket gyűjt, magánhelikopterrel utazgatott, milliós értékű gyümölcsösök, tulajdonok, a sajtóhírek szerint legalább 27 keleti településen...
Politikai összefonódások 
Az ártatlanság vélelme okán tulajdonképpen M.V-t kellene írnunk, de a vélhető politikai összefonódások miatt a sajtó már úgyis világgá kürtölte a nevet. A Daniel Lipšic vezette szlovák belügyminisztérium tájékoztatása szerint már hosszabb ideje - mintegy két éve - figyelték Vareha működését. Lassította az eljárást, hogy a korábbi, Robert Fico vezette kormány állítólag fedezte őt. Az adócsalásról Daniel Lipšic Ivan Mikloš pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót, melyen bizonygatták, az új kormány könyörtelenül fellép az adócsalókkal szemben. Lipšic szerint már elődjének, Robert Kalináknak is büntetőeljárást kellett volna Vareha ellen kezdeményeznie. Mikloš szerint a volt kormány tétlensége is hozzájárult ahhoz, hogy az adócsalások felderítése terén Szlovákia rendelkezik a legrosszabb statisztikai mutatókkal Görögországot követően az Európai Unióban.
Vareha neve a legmagasabb politikai körökkel is összefonódott, kiterjedt ismeretségi köre van. A legutóbbi köztársasági elnöki kampány során Ivan Gašparovičot (jelenlegi államfő) segítette. Sőt, a Gašparovič felesége által vezetett jótékonysági alapítványt is nagy összegekkel támogatta. Sajtóinformációk szerint számos magyarországi művészt és médiasztárt (Fekete László, Koós János, Mága Zoltán, Rubint Réka, Schobert Norbert) látott vendégül. Ivan Gašparovič úgy nyilatkozott, ő soha nem tárgyalt Varehával a vállalkozásairól. A Nový čas szlovák bulvárlap erre előkerített egy fényképet, melyen Gašparovič Varehával látható. Gašparovič azt azonban nem tagadta, hogy jótékonysági rendezvények szervezőjeként valóban bemutatták neki Varehát... "Részt vett az elnöki palotában tartott Mikulás-csomag osztogatáson is, ezekhez ő is hozzájárult, gyümölcsöket adományozott" - fogalmazott állásfoglalásában a köztársasági elnök.
Az adóigazgatók is megszólalnak 
Igor Šulaj, aki az előző kormányzat alatt az adóigazgatóság élén állt, túlzottnak minősítette Lipšic és Mikloš bejelentését. Emlékeztetett arra, hogy az ő vezetése alatt a 2009-es évben összesen csaknem 450 millió eurós nagyságban derítettek fel adócsalásokat. Az új kormánynak az adócsalások felderítése érdekében tett lépéseit erősen vitathatónak tartja. Mint mondta, már az új szlovák kabinet idején került sor az adóigazgatóság különleges ellenőrzéseket végző osztályának megszüntetésére.
Miroslav Mikulčík jelenlegi adóigazgató úgy véli, Vareha ügye is figyelmeztet arra, hogy hiba van a szlovákiai adózási gépezetben. Ennek eredményeként történhetett meg, hogy Vareha "partnert csinált az adóhivatalokból vállalkozásai támogatásához" - nyilatkozta erről a Sita hírügynökségnek.
Idegen tollakkal ékeskedik a kormány? 
Robert Kaliňák volt belügyminiszter szerint igen. Vareha leleplezését nem az új kormány érdemének tartja, mivel - állítása szerint - már az előző kormány is komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtsenek össze ellene.
A szlovák büntető törvénykönyv szerint az adócsalókra 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetés mérhető ki. Vareha jelenleg előzetes letartóztatásban van, és adócsalás gyanújával megindult ellene a büntetőjogi eljárás.
2011. március 05.
Felvidék Ma