A fejbelőtt amerikai képviselőnő férje lesz a következő űrsiklómisszió parancsnoka

2011.02.07 17:56

Mark Kelly lesz a az Endeavour űrsikló következő küldetésének parancsnoka - jelentette be az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA. Kelly a férje Gabrielle Giffords demokratapárti képviselőnek, akit január elején Tucsonban fejbelőtt egy merénylő, aki további hat embert megölt, 12 személyt pedig megsebesített. Felségének súlyos sérülése miatt az űrhajós részvétele az április 19-én kezdődő shuttle-misszióban sokáig kérdéses volt. Mark Kelly a merénylet utáni napokat felesége kórházi ágyánál töltötte, ezért a NASA az Endevour tartalékparancsnokának nevezte ki.

"Várom, hogy csatlakozhassak a legénység többi tagjához, hogy együtt fejezhessük be a misszióra való felkészülést" - jelentette ki Kelly. - "Több mint másfél éven át készültünk... Köszönöm a NASA és a legénység többi tagjának a belém vetett bizalmát".

"Örülünk, hogy Mark visszatért hozzánk" - nyilatkozott Peggy Whitson, a NASA houstoni központja űrhajós hivatalának vezetője, aki hangsúlyozta, hogy Kelly veterán űrsikló-parancsnok, akinek meggyőződése szerint a következő missziót is sikerrel fogja levezényelni.

Gabrielle Giffordsot jelenleg egy houstoni rehabilitációs központban kezelik.

 2011.02.04. 21:34

 telepress.hu