A Berlinalén debütál a YouTube-videókból összevágott film

2011.02.13 16:50

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartják szombaton annak a dokumentumfilmnek az európai premierjét, amelyet a YouTube video-megosztó portálra feltöltött alkotásokból vágtak össze. A Life in a Day (Az élet egy napban) című alkotást 197 ország felhasználóinak felvételeiből vágták össze. A 95 perces dokumentumfilm egy napot, 2010. július 24-ét "örökítette meg". "A képkockák között éppúgy vannak nagyvárosi pillanatok, mint olyanok, amikor úgy tűnik, mintha megállt volna az idő" - jellemezték a munkát a csütörtökön kezdődő filmfesztivál szervezői.

A YouTube-film világpremierjét január végén tartották a Sundance Filmfesztiválon. Az időkapszulaként is felfogható montázst Az utolsó skót király című sikerfilmet is jegyző Kevin Macdonald rendezte.

A film a rendező becslése szerint hozzávetőleg négyszáz videó kockáiból állt össze. Szerepel benne többek közt perui kisfiú, aki cipőpucolóként keresi meg a kenyérre valót, orosz extrémsportoló, rákkal küzdő amerikai nő, de kecskepásztor és akrobata is.

A 2010. július 24-i dátum Németországban szomorú eseményeket idéz, akkor történt a duisburgi Love Parade-tragédia, a tömegben kitört pánik 21 ember életét követelte. A Life in a Day-ben erről is láthatók képkockák.

A Berlinalén nem a YouTube-film lesz az egyetlen, amely az újmédia eszközeivel készült, vasárnap egy iPhone-nal forgatott, 33 perces rövidfilm kerül műsorra. A szervezők még kivételt is tettek a dél-koreai alkotók esetében, a rövidfilmek mezőnyében ugyanis legfeljebb 30 perc lehet az alkotások hossza.

  2011.02.10. 20:00

  telepress.hu